Галузь охорони здоров’я стала найбільш небезпечною через пандемію COVID-19

Майже 74% осіб, які постраждали внаслідок нещасного випадку під час виконання посадових обов’язків за підсумками ІІІ кварталів 2021 року, є працівниками галузі охорони здоров’я. Більшість з них постраждали через гостре професійне захворювання на COVID-19.

У зв’язку з оголошенням на усій території України карантину, надання консультацій громадянам, прийом громадян структурами ВД Фонду проводиться дистанційно

  У зв’язку з оголошенням на усій території України карантину, надання консультацій громадянам, прийом громадян структурами ВД Фонду проводиться дистанційно, при необхідності особистого звернення – з дотриманням норм індивідуального захисту. Працівники Фонду цінують здоров'я та життя людей, разом з тим, не залишаючи їх без фахової підтримки.

Фонд профінансує декретну допомогу, незважаючи на відсторонення від роботи через відмову від вакцинації

Фонд соціального страхування України здійснить фінансування допомоги по вагітності та пологах незалежно від того, чи було застраховану особу відсторонено від роботи через відмову від обов’язкового профілактичного щеплення проти гострої респіраторної хвороби COVID-19.

20% вагітних жінок працевлаштовані у київських роботодавців

Київські роботодавці подали на оплату до Фонду соціального страхування України декретні лікарняні 21 тисячі 275 жінок за підсумками січня–жовтня. Це 20,2% від усіх працюючих жінок, які звернулись за допомогами по вагітності та пологах у зазначеному періоді.

Загальна кількість днів лікарняних зросла на 29% за підсумками 10 місяців

Упродовж десяти місяців 2021 року роботодавці подали до Фонду соціального страхування України заяви-розрахунки на оплату 3,4 мільйона листків непрацездатності своїх працівників. Загальна кількість днів лікарняних, які підлягають оплаті за кошти Фонду, сягнула 32,1 мільйона – на 29% більше, ніж за той же період 2020 року.

Потреба у видатках на лікарняні і страхові виплати перевищила надходження на 2,1 млрд грн у жовтні

За підсумками жовтня 2021 року на рахунок Фонду соціального страхування України надійшло 2,689 мільярда гривень частки ЄСВ. Потреба у видатках на допомоги і страхові виплати (без врахування адмінвидатків) за цей же період склала 4,817 млрд гривень, враховуючи заборгованість з фінансування лікарняних, декретних, допомог на поховання і страхових виплат, що накопичилась на початок місяця.

Як роботодавцю оформити заяву-розрахунок за е-лікарняним?

Лікарняні і декретні допомоги фінансуються Фондом соціального страхування України у хронологічному порядку – залежно від дати отримання заяви-розрахунку від роботодавця. Тож і для паперових, і для електронних лікарняних саме дата подання заяви визначає отримання матеріального забезпечення. Слідкувати за станом виплат можна у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund, а нижче наводимо основні правила оформлення заяв-розрахунків.

За час пандемії медикам призначили 27 млн грн допомог від ФССУ по самоізоляції

У разі наявності потенційного ризику інфікування після контакту з хворим на коронавірусну хворобу, медичні працівники проходять самоізоляцію під меднаглядом. Заробіток, який вони втрачають за час ізоляції від COVID-19, у повному обсязі їм компенсує Фонд соціального страхування України.

Фонд профінансував щомісячні страхові виплати за вересень у повному обсязі

Фонд соціального страхування України 18 жовтня завершив фінансування щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх родин за вересень. Кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для майже 200 тисяч осіб. Виплати таких допомог здійснюються у наступному місяці за попередній.

Е-лікарняні по вагітності та пологах можна оплачувати без зміни статусу на «готовий до сплати»

Дійсні електронні лікарняні по вагітності та пологах почали створювати з 01 жовтня, коли завершився перехідний період. Деякі роботодавці вже призначили за такими лікарняними допомогу від Фонду соціального страхування України, однак в окремих випадках у страхувальників виникли складнощі при нарахуванні декретних виплат. Розповідаємо, які особливості призначення допомоги від ФССУ за е-лікарняними по вагітності та пологах.