Державна програма «Доступні кредити 5-7-9%»

3 лютого 2020 року відбулася презентація Урядом Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», мета якої — розвиток малого бізнесу під рекордно низький відсоток. На цю програму в держбюджеті передбачено 2 млрд грн., що дозволить видати понад 50 тисяч доступних кредитів, створити до 90 тисяч нових робочих місць й залучити близько 2 млрд грн внутрішніх інвестицій у сферу малого бізнесу.

Подати заявку на отримання кредиту за програмою "5-7-9" може будь-який українець, який або лише хоче відкрити власну справу, або має бізнес з доходом до 50 млн. грн. на рік і мріє про його розширення.

Максимальна сума кредиту – 1,5 млн. грн.

Максимальний термін кредиту – до 5 років.

Як розподілятимуться відсотки за користування кредитом

5% річних – якщо виручка підприємства до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочі місця протягом першого кварталу;

7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн без зобов’язання створення нових робочих місць;

9% річних – для бізнесу з виручкою від 25 до 50 млн грн;

При цьому підприємець, який отримав кредит під 9% може понизити ставку завдяки створенню робочих місць. Ставка знижується на 0,5% за кожне створене робоче місце, але не менше 5%. Зауважується, що банки стягуватимуть свою комісію, але не більше 1%.

Чи потрібно вкладати власні гроші

Так. У разі, якщо кандидат претендує на кредит під 5 чи 7%, власний внесок від вартості проєкту має складати не менше 30%. Якщо йдеться про отримання 9-відсоткового кредиту, то власний внесок має становити від 20%.

На даний час до програми долучились державні банки – ПриватБанк, Укргазбанк, Ощадбанк та УкрЕксімБанк. Очікується, що у програмі братимуть участь і комерційні банки.

 У рамках програм державної підтримки підприємці-початківці отримають й можливість безкоштовного навчання, аби підвищити свої бізнес-компетенції та покращити перспективу створення успішного бізнес-проекту.

Для участі у програмі необхідно заповнити заявку на сайті 5-7-9.gov.ua. Є два типи анкет – для тих, хто тільки планує здійснювати підприємницьку діяльність або працює менше року, і для тих, чиєму бізнесу більше року.

Детальніше про Державну програму, умови участі та навчання можна ознайомитися за посиланням: https://5-7-9.gov.ua/

Посилання на презентацію програми https://www.youtube.com/watch?v=qEjUf_2Pc48