Соціальний захист від Фонду в умовах карантину

 

В умовах встановленого карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу, працівники Тернопільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Тернопільській області здійснюють фінансування матеріального забезпечення та страхових виплат у звичному порядку.

Водночас, з метою протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 вжито заходів упередження зараження цією хворобою. Так, у відділенні тимчасово обмежено доступ відвідувачів. Натомість запроваджено дистанційну форму вирішення питань засобами телефонного та електронного зв’язку, а на вході в приміщення обладнано спеціальне місце для кореспонденції та документів.

Роботодавцям рекомендовано дистанційно подавати заяви-розрахунки на оплату лікарняних і звіти. З 19 березня цього року тимчасово призупинено оформлення договорів на проходження реабілітації працюючих і медичної реабілітації та санаторно-курортного лікування потерпілих на виробництві за кошти Фонду.

З початку року до відділення звернулося 740 роботодавців із заявами-розрахунками на фінансування лікарняних для своїх працівників. Замовлено майже 8,1 млн грн для оплати листків з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах, допомоги на поховання для більше 2 тисяч застрахованих осіб. Станом на 06.05.2020 профінансовано заяви-розрахунки, надані страхувальниками по 09 квітня 2020 року включно.

Внаслідок запровадження карантину, спричиненого пандемією коронавірусу, розширено перелік страхових випадків, за якими Фонд фінансує надання допомог.

На період дії карантину Фонд також оплачує лікарняні, видані інфекціоністом або лікуючим лікарем згідно з висновком лікаря-епідеміолога у зв’язку з відстороненням від роботи. Отримати такий лікарняний можуть тільки особи, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення у двох випадках. По-перше, якщо ці особи були в контакті з інфекційними хворими або є бактеріоносіями. По-друге, у разі неможливості здійснення тимчасового переведення цих осіб за їх згодою на іншу роботу, не пов’язану з ризиком поширення інфекційних хвороб.

Допомога за такими лікарняними оплачується Фондом з першого дня за весь час відсутності на роботі.

Право на компенсацію втраченого заробітку від Фонду мають також усі працюючі у разі самоізоляції під меднаглядом або перебування в лікарні у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусу. Допомога від Фонду за цим страховим випадком складе 50 відсотків від середньої заробітної плати застрахованої особи незалежно від тривалості страхового стажу та буде фінансуватись з шостого дня непрацездатності.

Перші п’ять днів оплачуються за рахунок коштів роботодавця.

У разі хвороби дитини віком до 14 років для особи, яка здійснюватиме догляд за нею вдома або в умовах стаціонару, Фонд компенсує втрачений заробіток, починаючи з першого дня догляду. Проте законодавством не передбачено надання допомоги по догляду за дітьми, які не є хворими та перебувають удома внаслідок карантину.

За всіма питаннями телефонуйте до працівників Тернопільського (Тернопільський та Зборівський райони) відділення за телефонами (0352) 52-28-40, та (0352) 23-53-01

О.Романюк, страховий експерт з охорони праці Тернопільського відділення

управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування

України у Тернопільській області