Фонд соціального страхування працює для соціальних потреб людей: опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, кожен з яких у разі хвороби або травми на виробництві має право на виплати за лікарняними листками. В області - це понад 200 тисяч застрахованих осіб.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» вони отримують виплати по вагітності та пологах, на поховання, близько тридцяти видів медичних та соціальних послуг і матеріального забезпечення.

Допомога по тимчасовій непрацездатності – це оплата за лікарняними листками, яка повністю або частково компенсує працюючим втрачений заробіток за час лікування.

Якщо є вірно заповнений листок з тимчасової непрацездатності – є законна підстава для виплат, які чітко здійснюються в робочому порядку.  Працівники структури не коментують і не відповідають за дії посадовців інших організацій, опираючись лише на законну підставу для виплат. А виплати проводяться згідно з нормативними документами.

У зв’язку з оголошенням на усій території України карантину, надання консультацій громадянам, прийом громадян структурами ВД Фонду проводиться дистанційно. Працівники Фонду цінують здоров'я та життя людей, разом з тим, не залишаючи їх без фахової підтримки. Ретельно виконуючи посадові обов’язки із дотриманням вимог чинного законодавства у цій сфері, працівники Фонду фінансують втрачений за час хвороби  чи нещасного випадку заробіток громадян  відповідно до отримання Фондом частки ЄСВ.

В умовах карантину, через недоотримання частки єдиного соціального внеску від плану, строк фінансування дещо подовжується. Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду – по мірі сплати ЄСВ роботодавцями, кошти одразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Перелік причин тимчасової непрацездатності, за якими Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомог, тепер доповнено ізоляцією від COVID-19.

З 15 травня 2020 року набули чинності зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом. За відповідними лікарняними листками Фонд здійснює компенсацію 50% втраченого заробітку незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець).

Видача лікарняних листків, які є виключною підставою для нарахування зазначених виплат від Фонду, на сьогодні унормована. Для фінансування допомоги, на підставі отриманого від працівника лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» роботодавець оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Парламентом затверджено надання медичним працівникам допомог через ізоляцію від COVID-19 в розмірі 100% середнього доходу, про набуття чинності відповідних змін буде повідомлено додатково.

Страхові експерти з охорони праці відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Тернопільській області беруть участь у розслідуванні нещасних випадків та випадків професійного захворювання у складі комісій.

Зараження  працівників під час виконання професійних обов’язків вірусом SARS-CoV-2 з подальшим розвитком та клінічними проявами COVID-19 - це гостре професійне захворювання, яке потребує розслідування. Регламентується  нормативно-правовими актами, в тому числі і висновками ЛКК про причинно-наслідковий зв’язок через безпосереднє надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, іншими пунктами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві від 17 квітня 2019 р. № 337. 

Відповідно до наданих потерпілими документів проводяться виплати.