Щодо розслідувань гострих професійних захворювань серед медичних працівників Тернопільського та Зборівського районів

 

Чимало медичних працівників в державі під час епідемії отримали діагноз: аналіз на COVID-19 дав позитивний результат.

Але велика частина зараженого медперсоналу – це ланцюжок контактних похідних, до яких деколи призводить нечітка організація роботи в медичних закладах, власна необережність, а не зараження працівників під час виконання професійних обов’язків у прямому контакті з інфікованими пацієнтами.

Для застрахованих осіб Фонд соціального страхування України компенсує втрачений заробіток за час ізоляції від COVID-19. Для медичних працівників виплачується втрачений заробіток у розмірі 100% середнього доходу. Загалом, за І півріччя 2020 року Фонд компенсував на фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності, у тому числі, в разі ізоляції від COVID-19 – 4,93 млрд грн.

Якщо зараження медичних працівників сталося під час виконання професійних обов’язків вірусом SARS-CoV-2 з подальшим розвитком та клінічними проявами COVID-19 - це гостре професійне захворювання, яке потребує розслідування. Якщо медичний працівник не був у прямому контакті з інфікованим, а заразився в інший спосіб, наприклад, від колег чи в родинному колі, такий випадок може бути визнаний, як не пов’язаний з виробництвом. Тому працівники Фонду наголошують: необхідно дотримуватися індивідуального захисту та безпеки, а керівників медичних закладів дбати про своїх працівників.

Ситуація з поширенням в області коронавірусної інфекції потроху стабілізується, однак, в окремих районах, на жаль, ще є складною. Це стосується і Тернопільського та Зборівського районів. З кожним днем все більше мешканців інфікуються коронавірусною хворобою COVID-19.

Про деякі питання щодо розслідування гострого професійного захворювання інформує Олександр Романюк, страховий експерт з охорони праці Тернопільського відділення управління Фонду соціального страхування України в Тернопільській області:

- Серед медиків Тернопільського та Зборівського районів також є інфіковані COVID-19. Станом на першу декаду липня 2020 року їх семеро. За усіма випадками проводиться розслідування гострого професійного захворювання.

Варто зазначити, як ведеться розслідування гострого професійного захворювання. Процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві визначено Порядком № 337.

Діагноз гострого професійного захворювання (інтоксикації), що виникає на виробництві, встановлюється лікарем лікувально-профілактичного закладу після обов'язкової консультації з профпатологом та лікарем з гігієни праці.

При гострих професійних захворюваннях інфекційного походження діагноз установлюється лікарем-інфекціоністом та профпатологом з урахуванням епідрозслідування.

Отже, лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, що пов'язані з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 (надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб тощо), розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку № 337.

Медичний працівник Великогаївської амбулаторії загальної практики сімейної медицини інфікувався на COVID-19. Але розслідування виявило, що він не працював безпосередньо з пацієнтами, інфікованими коронавірусною хворобою, а дорогою на роботу контактував із зараженими особами.

Страхові експерти з охорони праці відділень УВД Фонду в області, виконуючи Постанову № 211 щодо своєчасного і повного проведення профілактичних і протиепідемічних заходів, відповідно до Порядку № 337, до закінчення карантину у складі комісій опитують свідків, проводять зустрічі з потерпілим, членами сім'ї або уповноваженою ним (ними) особою обмеженим складом членів комісії (один-два). В разі необхідності засідання комісії проводять обмеженим складом з додержанням вимоги щодо кворуму, та з використанням конференц-зв'язку і інших сучасних засобів зв'язку; здійснюють документальне оформлення матеріалів розслідування з урахуванням обмежень, пов'язаних із запровадженням карантинних заходів.

Варто ще раз наголосити: карантин продовжено. Ризики інфікування не зникли, особливо це стосується медичних працівників. Медики найкраще знають, що таке віруси, як вони впливають і поширюються. Вони найперше мали б показувати приклад, розповідати людям про те, як вберегтися від зараження. І дбати про це особисто та оберігати населення.

 

Тернопільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області