Як ви всі уже починаєте розуміти, любий бюджет складається з грошей, з податків усіх громадян, які їх сумлінно сплачують. І для громади і її бюджету дуже важливим усі пдфо, земельні та єдині податки , акциз, адже це суттєва стаття наповнення бюджету..

Дехто запитує, а на що йдуть кошти Озернянської ТГ? Зарплати сільської ради і все? Ні.

Ми самі (громада) з власної кишені фінансуємо, як садочки ( які тягнуть більше 3,3 млн гривень), як музичну школу (2,2 млн). Тобто якщо ваша дитина відвідує, наприклад, Озернянський садочок це нам обходиться біля 20 тисяч гривень у рік, або 1666 грн у місяць. Якщо дитина ходить у нашу музичну школу, це обходиться 23 тисячі гривень у рік. Великі суми, чи не так?

І це все наші кошти, кошти платників податків. Також ми фінансуємо клуби, будинки культури, бібліотеки, лікарню, вуличне освітлення, школи і т.д. Все, крім оплати зарплатні вчителям – це кошти місцевого бюджету.

Зарплати, енергоносії, харчування дітей це все захищені статті витрат, і ми не маємо права йти на капітальні видатки, доки не забезпечимо видатків на захищені статті. Тобто за ремонт дороги немає мови, доки захищені статті не оплачені.

І тому важливим є наповнення бюджету. Важливим є навчитись розуміти, куди йдуть податки. Важливо є офіційно сплачувати податки. Йдемо у Європу, чи ні? Хочемо жити як у Європі? А ви знаєте, які податки у Європі? Інколи і по 40-50% від зароблених сум.

Якщо хочемо збудувати демократичне суспільство – потрібно залучення кожного. Хочемо сильну громаду, працюємо спільно.