Щорічно 1 червня в Україні та по всьому світу відзначається Міжнародний день захисту дітей, який покликаний привернути увагу до захисту прав дитини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Історія появи Дня захисту дітей

Про необхідність захисту дітей заговорили ще на початку 20 століття. 26 листопада 1924 року П'ятою Асамблеєю Ліги Націй у Женеві була прийнята Женевська декларація прав дитини. Вона складалася з п'яти основних положень, спрямованих, зокрема, на протидію дитячій праці й рабству, торгівлі дітьми, проституції неповнолітніх. Документ закликав керуватися положеннями декларації для захисту дітей та покращення їх добробуту.

1 червня 1925 року в Женеві відбулася перша міжнародна конференція, у ході якої обговорювалися проблеми дітей. Цілком імовірно, що це й підштовхнуло в подальшому відзначати День захисту дітей саме 1 червня.

Офіційне ж рішення заснувати Міжнародний день захисту дітей було ухвалене в листопаді 1949 року конгресом Міжнародної демократичної федерації жінок, і вже в 1950 році 1 червня було відзначено перший День захисту дітей.

Через 10 років, в листопаді 1959 року Організація об'єднаних націй прийняла Декларацію прав дитини, де були сформульовані десять принципів, що визначають дії всіх, хто відповідає за реалізацію прав дітей, і яка мала на меті забезпечити їм щасливе дитинство. У преамбулі Декларації зазначається, що кожна людина має володіти усіма правами і свободами без національних, расових, релігійних, політичних та інших переконань, соціального і майнового становища. Рівно через 30 років, 20 листопада 1989 року, Генасамблея ООН одноголосно прийняла Конвенцію ООН про права дитини. Цей документ став першим і основним обов'язковим міжнародно-правовим документом, що присвячений широкому спектру прав дитини. Документ містить 54 статті.

В Україні Конвенція ООН про права дитини набрала чинності з 27 вересня 1991 року.

Варто відзначити, що 1 червня - це не єдиний день, присвячений дітям. Крім нього світове співтовариство ще відзначає Всесвітній день дитини (20 листопада), Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії (4 червня) і День захисту дітей Африки (16 червня).

 

День захисту дітей в Україні

День захисту дітей в Україні є національним святом, який покликаний привернути увагу громадськості до проблем дітей. В Україні День захисту дітей був створений Указом президента №568/98 від 30 травня 1998 року "Про день захисту дітей". З того моменту в Україні 1 червня стало офіційним Днем захисту дітей. Україна за роки незалежності ухвалила законодавство з охорони дітей, яке відповідає європейським стандартам та Конвенції ООН з прав дитини. І хоча 1 червня є офіційним Днем захисту дітей, цей день у нас в країні не є вихідним. Тим не менше, щорічно по всій країні проводяться різні розважальні та соціальні заходи, присвячені дітям.