Фото без опису

20 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день шахів. За ініціативи Всесвітньої шахової федерації ФІДЕ його святкують з 1996 року.

Гра має досить довгу історію. Перші аналоги фігур з’явилися ще в III-IV тисячоліттях до нашої ери в Єгипті, а батьківщиною сучасних шахів вважають Індію. У V столітті нашої ери індійці бавилися в настільну гру чатуранґа, метою якої було знищення фігур суперників. Правила були схожі на теперішні, відрізнялася кількість гравців – їх було четверо, не існувало таких понять, як шах, мат і пат. А ще в Стародавній Індії карали за програш – переможеним відрубували пальця на руці.

До того, як на терени України потрапили шахи, у Київській Русі в IV столітті існувала доволі подібна до них гра – тавлія, яку завезли вікінги. До Європи звичні нам шахи потрапили в IX столітті, а за сто років вони дійшли до нас. Археологічні розкопки Вишгорода, Києва, Турова свідчать, що – з Персії. Із билин і поем можна зрозуміти, що ця гра була досить поширеною на землях Київської Русі, а її розвитку активно сприяли місцеві меценати.

Загальних правил довгий час не було, тому ігри могли відрізнятися. Стандарти закріпили тільки у XIX столітті. Найстарішим шаховим осередком в Україні, як пише історик вітчизняних шахів Юрій Семенко, є Миколаїв. У Харкові шахісти грали по переписці із закордонними гуртками, зокрема з французьких міст, Петербургу й Москви. Перший такий турнір тривав три роки. А в Києві 1903 року гравці взяли на себе відповідальність організувати чемпіонат імперії.

Паралельно за кордоном почали організовувати перші шахові клуби, у яких українці часто ставали чемпіонами. Багаторазовим переможцем паризького клубу “Cafe de la Regence” був Михайло Безкровний – мігрант із Одеси.

У незалежній Україні 1992 року було засновано Федерацію шахів, яка щороку організовує змагання серед чоловіків і що два роки – серед жінок. Із 2011 року День шахів в Україні почали відзначати 20 липня разом з усім світом.

Шахи – це стратегічна гра з елементами мистецтва, науки й спорту. Вони – такий собі розумовий тренажер, оскільки вимагають постійного інтелектуального напруження й розв’язання логічних задач, розвивають концентрацію уваги, а також покращують пам’ять. Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби та профілактики проти хвороби Альцгеймера. Науковці використовують їх для педагогічних та психологічних досліджень і завдяки ним моделюють системи штучного інтелекту.

ФІДЕ щороку проводить шахові олімпіади, чемпіонати світу за листуванням та з комп’ютерних шахів. Останні набирають обертів, адже дають змогу більшій кількості людей легко до цього долучитися.

Ще один незвичайний формат змагань – гра в шахи наосліп. Перший офіційний рекорд такого протистояння зафіксували 1960 року в Будапешті. Його встановив угорський шахіст Янос Флеш – він одночасно зіграв з 52 супротивниками з зав’язаними очима, вигравши при цьому 31 партію.

Справжнім здивуванням для всіх стала поразка чемпіона світу Гаррі Каспарова комп’ютеру Deep Blue. У 1997 році вони розійшлися із загальним рахунком 2,5 на 3,5 бали відповідно. З того часу машина стала серйозним супротивником людини за шахівницею.

До Дня шахів у багатьох містах України відбудуться місцеві турніри. У шаховій альтанці столичного парку імені Тараса Шевченка цілий день проводитимуть заходи, приурочені до свята. Серед них – сеанс одночасної гри з міжнародним гросмейстером Володимиром Бакланом.