Фото без опису

Сьогодні голова Озернянської сільської ради Ростислав Бідула спільно з заступником Андрієм Метельським, начальником відділу освіти, культури, молоді та спорту Оленою Поплінською та депутатами сільської ради Володимиром Стельмахом і Наталією Берестецькою здійснили виїзд в с. Нестерівці на сходи громадян щодо ліквідації ЗОШ І-ІІ ст. с. Нестерівці.

       На сьогодні у ЗОШ І-ІІ ст. с. Нестерівців Зборівського району Тернопільської області навчається 26 дітей: 3 учні-1 клас, 2учні -  2 клас, 4 учнів-3 клас, 0 учнів – в 4 класі, 3 учні – в 5, 4 учні – в 6, 4 учнів – в 7, 0 учнів – в 8 та 6 учнів - в 9 класі. У перший клас прогнозовано підуть п’ять  учнів. Проте з 9 класу вибудуть 6 учнів. У той же час у школі прогнозується наповнюваність – 23 учнів: 3 учнів-1 клас, 3 учні -  2 клас, 2 учні-3 клас, 4 учнів – в 4 класі, 0 учнів – в 5, 3 учні – в 6, 4 учні – в 7, 4 учні – в 8 та 0 учнів - в 9 класі, що передбачає ймовірність наявності меншої кількості учнів, що призведе до унеможливлення здійснювати фінансування за рахунок субвенції. У той же час у школі працює 8 педагогічних працівників, та 2 техпрацівників. Потужність ЗОШ І-ІІ ст. с. Нестерівців розрахована на 100 учнів. Фактично навчалося у 2020-2021 н.р. - 26 учнів (1 клас), тобто навчальний заклад використовувався на 26 %; у 2021-2022 н.р - 25 учнів ( класи)- на 25 %. Видатки на утримання 1 учня на 01.04.2021 року становлять 68,39 тис.грн.

       Після реорганізації школи планується, що  учні перейдуть на навчання в Висиповецький НВК. Підвіз дітей буде здійснювати шкільний автобус Висиповецького НВК, який буде придбано для Висиповецького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» у 2021 році на  умовах співфінансування з місцевого бюджету ( з розрахунку не більше 60 відсотків – за рахунок залишку освітньої субвенції та не менше 40 відсотків – за рахунок коштів місцевого бюджету) на підставі гарантійного листа в Управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації.

     Враховуючи викладене, можемо констатувати факт, що мережа закладів загальної середньої освіти Озернянської сільської ради є неефективною та неоптимальною, оскільки в ній є класи з низькою фактичною наповненістю та високою вартістю навчання одного учня. Варто зазначити, що настала необхідність удосконалити, модернізувати мережу освітніх закладів району і, при цьому, вивчити можливість виникнення негативних наслідків. Зважаючи на зазначене, і виникає необхідність оптимізації закладів загальної середньої освіти Озернянської сільської ради .

     3важаючи на викладене, маємо ситуацію, коли майже всі виділені кошти покривають витрати заробітної плати та витрати на комунальні послуги, тож не забезпечено перехід від утримання навчальних закладів до надання освітніх послуг, високої якості, досягнення економічного та соціального ефекту.