На стадіоні лунала музика, танці, спортивні змагання, свято набуло рис фестивалю. Вдалося оновити рекорд з кількості пар у танці «Коробочка».

Минулого року свято не відбувалося через карантин. А тепер знову Озернянська громада зійшлася на День села.

Участь у ньому приймали творчі гурти з усіх сіл Озернянського краю. А також виступав танцювальний колектив з Великих Гаїв. І, як кожного року, виступав ансамбль «Веселі Галичани».

На стадіоні проходили змагання між силачами у перекидання колеса 225 кг ваги. Жінки змагалися, хто якнайдалі кине качалку.

У парку відбувалися змагання з пейнтболу. Взяли участь у перестрілках чотири команди по п’ятеро хлопців.

Для любителів шахів стояли столи. Можна було грати в настільний теніс. Дітвора бавилася на дитячих атракціонах, батути, гірки, качелі.

Під вечір, коли заходило сонце, концертну програму розпочали «Веселі Галичина». Вони зуміли організувати 84 пари до танцю «Коробочка». Це стало новим рекордом громади, попередній був 75 пар.

І варто згадати, що без «Коробочки» не обходиться жодна весільна забава в селі. Музика і сам танець зберігся в Озерні як народний озернянський. Рухи «коробочки» тут знають від малечі.

І давайте на честь свята згадаймо трохи історії про село.

Ян Амор Тарновський довго вагався, де збудувати свій замок. Він обирав між земляними валами на берегах Восушки і підвищеною місцевістю на березі Серету.

Повернись перо вельможі трохи західніше, коли воєвода просив у короля грамоту на побудову замку, і хтозна-якою була б Озерна і яким би був тоді Тернопіль.

Богдан Хмельницький у 1649 році тут отаборив козацьке військо перед Зборівською битвою. Різні чутки ходять про козацькі шаблі, які знаходили біля озернянського лісу вкінці 90-х і у 2008-му на "кривулі" по "львівській трасі".

У Першу світову село кілька разів переходило з рук в руки між воюючими імперіями. Але назавжди залишалося українським.

До 1939 року Озерна - місто з майже семитисячним населенням. Тут з джерела, де зараз Капличка, підприємці-євреї виготовляли мінеральну воду, добували торф.

Той самий ліс, де стояли обози козацтва, для повстанців Тернопільського повіту став криївкою підрозділів СБ УПА. Кажуть, що бідонів з документами було два. Один знайшли в 2005-му, а другий ще десь в незнаному місці.

Весною 1944-го по річці Восушка йшла лінія фронту. Хати в селі горіли, армади двох армій не шкодували людських жител. Та Озерна зберегла свою самобутність, розвинулась у вихорі століть і зараз є одним з найбільших сіл Тернопільщини.

Озерна славиться придорожніми ресторанами, виробництвом вікон і дзеркал, м'ясною продукцією.

У селі діють секції з важкої атлетики, футболу, танцювальні гуртки та ансамблі, де керівниками є теж місцеві. Футбольна команда виступає в Суперлізі «великого» Тернопільського району.

День села відбувся за фінансової підтримки підприємця Андрія Володимировича Уніята.

Наступного року свято на один тиждень змінить дату проведення. І зміниться назва свята. Це буде День Озернянської громади і відмічатиметься в другу неділю серпня. Саме в ті числа у 2015 році створена Озернянська ОТГ, одна з перших в Тернопільській області.

Дякую усім хто долучився до організації святкування!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису