Відповідно статті 56 Закону України “Про пенсійне забезпечення” до стажу роботи зараховується робота в'язнів за умови сплати страхових внесків.

Згідно з статтею 24 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

 

Щодозарахування до стажу періодів  роботи засуджених осіб під час відбуття покарання потрібно зазначити, що до періодів такої  роботи  до 31.12.2003 року та з 01.01.2004 року застосовуються різні правила, оскільки під час цих періодів діяло різне законодавство, що регулювало дане питання.

Особливості  зарахування  періодів роботи  засуджених  осіб в залежності  від виду  покарання:

1. Громадські роботи. Оскільки, громадські роботи мають безоплатний характер і здійснюються засудженим без оплати його праці та  зазначені роботи особа виконує не за умовами трудового договору, а на підставі вироку суду, то час їх виконання не зараховується до трудового стажу засудженого.

2. Виправні роботи. Відповідно до статті  57  Кримінального кодексу України покарання у виді виправних робіт встановлюється на строк від шести місяців до двох років і відбувається за місцем роботи засудженого. Із суми заробітку засудженого до виправних робіт провадиться відрахування в дохід держави у розмірі, встановленому вироком суду, в межах від десяти до двадцяти відсотків.

До 31.12.2003 року час відбування покарання у виді виправних робіт може бути включений судом до загального трудового стажу засудженого. З 01.01.2004 року  час відбування засудженим покарання у виді виправних робіт зараховується в загальний стаж роботи.

3. Обмеження волі. Покарання  у виді  обмеження воліполягає у триманні особи в кримінально-виконавчих установах відкритого типу без ізоляції від суспільства в умовах здійснення за нею нагляду з обов'язковим залученням засудженого до праці. Таким  чином, строк відбування покарання  у  вигляді   обмеження волі  з  01.01.2004 року  включається  до  стажу роботи. 

Період роботи під час відбування покарання у вигляді обмеження волі до  31.12.2003 року в колоніях-поселеннях до загального трудового стажу може включитисуд за спільним клопотанням органу, який відає виконанням покарання, і спостережної комісії при виконавчому комітеті місцевої Ради народних депутатів при умові сумлінної роботи і зразкової поведінки засудженим, які відбули покарання в колоніях-поселеннях усіх видів

4. Тримання у  дисциплінарному батальйоніЗаконодавство України не передбачає особливих правил щодо обрахування стажу осіб, що відбувають покарання у вигляді тримання у дисциплінарному батальйоні військовослужбовців, тож строк такого покарання зараховується до стажу.

5. Позбавлення волі.

Відповідно до частини  1 статті 63 Кримінального кодексу Українипозбавлення волі на певний строк полягає в ізоляції засудженого та поміщені його на певний строк до кримінально-виконавчої установи закритого типу.

До 31.12.2003 року включно, час роботи засуджених у період відбування ними покарання у вигляді позбавлення волі до трудового стажу не зараховується. Відрахування із заробітку або іншого доходу, нарахованого засудженим, проводилося із дотриманням черговості, де відрахувань на пенсійне страхування також не передбачалося.

З 01.01.2004 року у відповідності до ч. 1 ст. 122 Кримінально-виконавчого кодексу України засуджені до позбавлення волі, залучені до суспільно корисної оплачуваної праці за строковим трудовим договором, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Тобто, з отримуваної засудженим заробітної плати з 01.01.2004 року за умови укладення з виправною установою трудового договору повинні відраховуватися страхові внески, і, відповідно, цей період має зараховуватися до стажу роботи.

Відповідно  до  статті  58 Закону України  «Про пенсійне  забезпечення» робота засуджених підтверджується довідкою МВС і довідкою про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Громадянам, необґрунтовано притягнутим до кримінальної відповідальності, необґрунтовано репресованим і згодом реабілітованим, час тримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та заслання, а також перебування на примусовому лікуванні зараховується до стажу у потрійному розмірі.  


Фото без опису