З 24 лютого 2022 року у зв’язку із вторгненням збройних сил Російської Федерації по всій території України було запроваджено воєнний стан. Через це велика кількість громадян, що не мають військової підготовки, вирішила стати на захист нашої держави. Як наслідок розпочався процес утворення добровольчих формувань територіальних громад.

Так, відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву» добровольче формування територіальної громади (далі – ДФТГ) - це воєнізований підрозділ, сформований на добровільній основі з громадян України, які проживають у межах території відповідної територіальної громади, який призначений для участі у підготовці та виконанні завдань територіальної оборони в межах території відповідної територіальної громади.  Членом такого формування може бути особа, котра досягла віку у 18  років і проживає на території громади, де діє таке формування та немає ніяких медичних протипоказань, а також за умови відсутності судимості за скоєння тяжких злочинів. Після укладення контракту між командиром добровольчого формування та добровольцем і складенням ним присяги, така особа отримує посвідчення члена добровольчого формування.

Необхідно розуміти і про те, що членство у добровольчому формуванні не звільняє від обов’язку проходження строкової військової служби, за призовом під час мобілізації, військової служби за призовом осіб офіцерського складу та резервістів. Добровольці територіальної оборони, які за станом здоров’я придатні до військової служби у воєнний час та мають військово-облікову спеціальність, при потребі можуть призиватись для комплектування військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил та інших складових сил оборони за територіальним принципом.

Безпосереднім правом членів ДФТГ є право застосовувати зброю як особисту мисливську, так  і стрілецьку зброю, а  також інші види озброєння та боєприпаси до них. Слід зауважити, що дане право на використання зброї, можливе лише при виконанні завдань пов’язаних із територіальною обороною, а саме захисту цивільних осіб, охорони військових об’єктів та об’єктів інфраструктури, затримка осіб, що вчинили, або вчиняють правопорушення, знищення ворожої техніки, тощо.

Для осіб, які входять до складу ДФГТ та здійснюють заходи для забезпечення оборони України,  і яким було надано статус учасника бойових дій надано право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками віку 55 років (за наявності страхового стажу не менше 25 років), жінками віку у 50 років (за наявності страхового стажу не менше 20 років).

Також для добровольців на час виконання їх завдань гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку - відповідно до частини першої статті 119 Кодексу законів про працю України.

Потрібно також зауважити, що під час участі у заходах підготовки, а також виконання завдань територіальної оборони на членів ДФТГ поширюються гарантії соціального і правового захисту, передбачені Законом України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Важливим є те, що у разі встановлення інвалідності, часткової втрати працездатності, або загибелі, що настали у зв’язку з виконанням завдань з національного спротиву (в тому числі із територіальної оборони), особи,  або члени їх сімей мають право на призначення та виплату одноразової грошової допомоги, медичне забезпечення в розмірах та порядку, які визначені для співробітників кадрового складу Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.