Тернопільський обласний центр

фізичного здоров'я населення “Спорт для всіх”

 

Корисна фізична активність – прогулянки і активне дозвілля

Як людям покращити своє самопочуття, настрій і загалом життя? У фахівців із сфери спорту, шанувальників здорового способу життя відповідь на це запитання проста - регулярна фізична активність! Саме заняття спортом вважається одним із ключових чинників у підтримці здоров’я, а достатня кількість та регулярність фізичних навантажень – одним із основних профілактичних заходів у запобіганні виникненню неінфекційних захворювань, - наголошують фахівці Тернопільського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Активний спосіб життя знижує ризик виникнення злоякісних новоутворень, розвитку гіпертонічної хвороби, надмірної ваги, а також сприяє розвитку фізичної витривалості, покращанню психоемоційного стану та формує відчуття впевненості в собі, - зазначають у Міністерстві охорони здоров’я.

Помірні, але постійні заняття спортом допомагають знизити високий артеріальний тиск, контролювати вагу, зменшити ризик серцево-судинних захворювань, інсульту, діабету 2 типу тощо.

Серед інших переваг, які надає людині фізична активність, зокрема називають такі: - зміцнює опорно-руховий апарат, розвиває координацію рухів, рівновагу й підвищує загальний тонус організму; - знижує ризик виникнення депресії та зниження розумових здібностей, віддаляє наступ деменції та покращує загальне самопочуття, - допомагає навчитися чітко планувати свій день і може стати чудовим приводом для додаткового часу, проведеного з сім’єю і друзями.

Особливості фізичного навантаження різняться від віку, рівня фізичної підготовки, а також загального стану здоров’я. Передусім варто пам’ятати, що у дітей необхідно формувати навички заняття фізичною культурою змалечку. Дорослим же варто поступово збільшувати фізичне навантаження та час активності.

Всесвітня організація охорони здоров’я дотримуватися певного рівня фізичної активності для різних вікових груп. Дотримання цих рекомендацій допоможе підтримувати здоров’я й добре самопочуття.

Не варто розпочинати з максимального навантаження, необхідно поступово адаптуватися до фізичних вправ. Також не обов’язково обирати фінансово затратні активності – послуги персонального тренера, спортивний зал, басейн. Оптимальним варіантом є тривалі прогулянки на свіжому повітрі, активне дозвілля та виконання фізичних вправ у домашніх умовах.

До речі, чи знаєте ви, що такий вид фізичної активності, як, скажімо, скандинавська ходьба, знижує ризик виникнення інфаркту міокарда та респіраторних захворювань, тренує діафрагму, а також є варіантом кардіотренувань та не чинить надмірних навантажень на опорно-руховий апарат?

Для того, щоби фізичні вправи приносили задоволення, зміцнювали та підтримували стан вашого здоров’я, краще обрати такий вид активності, який до вподоби саме вам: їзда на велосипеді, швидка ходьба, прогулянка на свіжому повітрі, йога, танці тощо. Основне – це регулярні, системні та збалансовані фізичні навантаження.

Підготовлено за матеріалами інтернет-видань