Продовжуємо тему податків і не тільки..

Жодна економічна система чи структура ( держава чи громада) не існують без ресурсів, в даному випадку це гроші, податки свідомих громадян, які оплачують усе в громаді – від зарплат до енергоресурсів, від харчування діток до ремонту доріг. Запам’ятайте – немає нічого БЕЗКОШТОВНОГО. За все платиться.

Якщо Ви кажете, освіта безкоштовна? Це тому що держава, або громада (за кошти податків) проплатила навчання і виховання дітей у школах та садочках. Щодо медицини і інших речей аналогічно. Коли Ви йдете до сімейного лікаря на прийом Ви не платите, за це уже зробила держава (за кошти податків). Ось тому податки важливі.

І тут починається найцікавіше: ми хочемо європейських доріг, якісного сервісу, але платити податки не хочемо. Скажіть, хто за минулий рік взяв у наших магазинах акцизний чек, коли купляв алкоголь чи цигарки? Ніхто, або одиниці. А тут «зарито» біля 300-700 тисяч несплачених коштів. Хто з Вас хоч оком глянув на структуру витрат і доходів громади? Одиниці. А жителів в громаді біля 7000+.

Наприклад, Витрати на держуправління у 2020 році було 18,8%, у 2022 11,8%, врахуйте, що додались 2 старостинські округи ( тепер уже об’єднані в один).

В бюджеті громади, як і держави є певні обмеження – доки не будуть забезпечені всі першочергові статті (зарплати, енергоносії, харчування), витрати на інші статі витрат заборонені. І тому бюджет розвитку такий низький по грошах. Це гроші на розвиток громади (інвентаризація земель, ремонти доріг, ремонти комунальних установ – школи, садочки, БК і т.д.) У 2021 це було кілька % від бюджету, у 2022 через війну ще менше + основна стаття витрат зараз це Перемога, і тому левова частка всіх податків йде на забезпечення ЗСУ. Але завдяки нашим хлопцям, які служать Україні, громада немає жодних заборгованостей по жодній статті витрат.

Основна теза що хочемо донести - Більше підприємців, більше податків, більше можливостей щось зробити хороше. Громада не існує без людей. Але і тут все індивідуально. Ви молода мама, яка робить торти вдома, чи потрібно Вам бути ФОПом? І весь невеликий прибуток тратити на податки? Чи можливо, щось купити дітям чи вкласти у подальший розвиток власної справи? Або Ви фермер у якого 1 чи 2 власних паї, які він самостійно обробляє лише кілька років? І у нього ні техніки, ні можливостей для великого росту.

Але коли фермер має 20+ Га і більше - працює неофіційно уже з десяток років, + «підпільно» обробляє комунальні землі чи комунальні городи (земля, що належить громаді) – це інше.

Лунають фрази – «мої податки крастимуть», «підуть на премії». Для цього є депутатський і громадський контроль – депутатський корпус та виконавчий комітет, де є представники різних верст населення з кожного села громади, а також і різних спеціальностей, від підприємців до працівників культури, освіти, медицини та духовності тощо. Але це не зводиться лише до відвідування сесій, або засідань комітету. Там дуже достойні люди, які саме Ви і обрали. Участь у житті громади не зводиться до банального раз в 5 років прийти на вибори.

Потрібно долучатись активніше і до інших змін в Озернянській ТГ. Також, активна громадськість може залучатись аналогічно, це вітається. Адже основна проблема людей – байдужість.

Хочете кращу громаду, допомагайте, беріть участь у змінах! Зміни – це люди.

ДАЛІ БУДЕ…