Працівниками сільської ради спільно з правоохоронними органами в четвер 09.03.2023 року проведено профілактичну роботу серед дітей Озернянського ліцею з питання профілактики вчинення різного роду правопорушень серед молоді та розяснено про можливі наслідки вступу молоді в ПВК «Редан».

Дітям всіх вікових категорій наголошено про те, що сьогодні постає нагальна потреба активізації їх правового виховання , головними завданнями якого є профілактика правопорушень та злочинності в учнівському середовищі, запобігання негативному впливу на свідомість підлітків, інформації, яка містить елементи жорстокості, бездуховності, насильства, порнографії, пропагує тютюнопаління, пияцтво, антисоціальну поведінку, а також формування активної життєвої позиції молоді у правовій сфері, тобто непримиримого ставлення до анти-громадської поведінки, розуміння неповнолітніми ролі і суті держави й права, знання основних законів України, принципу єдності прав, свобод, обов'язків і відповідальності.

Дітям слід розуміти що вживання алкоголю та тютюнопаління несе непоправну шкоду здоров’ю та усвідомити те, що на перший погляд прості звички палити чи вживати алкоголь “за компанію” можуть перекреслити майбутнє, призвести до деградації в суспільстві. Завжди, коли почуєте заклик чи запрошення типу “Давай спробуй, всі це зараз роблять!”, “Якщо ти з нами то зроби це” задайте відразу собі питання чи потрібно Вам це, і майте свій розум!

Серед дітей є поширеною думка, що до повноліття за їх правопорушення відповідають батьки. Але, насправді, це твердження є помилковим. Відповідно до статті 12 Кодексу України про адміністративні правопорушення адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку. Законодавством також передбачено конкретні випадки, коли юридична відповідальність неповнолітніх починається з 16 років, а за вчинення деяких кримінальних злочинів і з 14 років.

Батькам та дітям також потрібно обов’язково пам’ятати що відповідно ст. 22 Кримінального кодексу України кримінальній відповідальності підлягають усі, кому до вчинення злочину виповнилося 16 років. За найтяжчі злочини (вбивство, крадіжка, пограбування, злісне хуліганство тощо) відповідальність настає з 14 років. Якщо суспільно небезпечне діяння вчинила дитина, яка не досягла віку кримінальної відповідальності, її дії все одно підлягають певній відповідальності.

Хочемо акцентувати увагу на нашому Озернянському стадіоні, який в свою чергу є «перлиною» села, на якому відпочивають та займаються спортом наші жителі, проводяться спортивні змагання, концерти, різного роду урочистості.

На благоустрій та відбудову стадіону було витрачено немалі кошти громади та наших меценатів, більшість з яких на теперішній час воюють на фронті.

Але прикро, те, що «люди» для яких зроблено всі умови для проведення їхнього дозвілля руйнують цей стадіон. Вандали знищили більше 20 сидінь на глядацьких трибунах, яких на жаль яких не можна відновити, після кожних вихідних днів стадіон захаращений мусором,( бутилки з під алкоголю, недопалки та інш.).По покриттю кругом футбольного поля, яке призначене для бігу, їздять «юні» байкери на мотоциклах та скутерах.

Тож, шановні батьки, будьте уважними до життя та дозвілля ваших дітей і не допустіть того, аби життя вашої дитини перекреслив злочин!!!!