Порядок надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних

 

«Порядком надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних» затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 10 лютого 2023 р. № 124передбачено, що роботодавці, які за направленням центру зайнятості працевлаштовують зареєстрованих безробітних, які зазначенні у пунктах 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8 та 10 частини першої статті 14 Закону України “Про зайнятість населення” мають право на отримання компенсації за таке працевлаштування.

Варто зазначити, що дія вищезазначеного Порядку не поширюється на роботодавців, які є бюджетними установами або фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Для отримання компенсації роботодавцю необхідно подати до центру зайнятості відповідну заяву.

Заяви, передбачені пунктами 13—15 вищезазначеного Порядкуподаються роботодавцем до центру зайнятості, розташованого за місцем провадження діяльності роботодавцяпротягом двох місяців з дня працевлаштування особи. Такі заяви можуть бути подані особисто роботодавцем до центру зайнятості або через електронний кабінет роботодавця Єдиної інформаційно-аналітичної системи державної служби зайнятості з накладенням електронного підпису.

Не пізніше ніж через п’ять робочих днів з дня надходження заяви центр зайнятості у порядку обміну інформацією з Пенсійним фондом України та ДПС перевіряє зазначену в заяві інформацію з метою підтвердження відповідності умовам надання компенсації.

Рішення щодо надання або відмови у наданні компенсації приймається центром зайнятості та оформлюється відповідним наказом протягом п’яти календарних днів після отримання відповідної інформації з Пенсійного фонду України, ДПС та з урахуванням персональних даних про особу, якими володіє центр зайнятості.

Протягом трьох календарних днів повідомлення про прийняте рішення щодо надання компенсації чи відмови у її наданні надсилається роботодавцю у спосіб, обраний ним для подання заяви.

Розмір компенсації у кожному окремому випадку (залежно від категорії особи, яку працевлаштовано) визначається окремо.

У випадку, коли роботодавець змінив місце провадження своєї діяльності, таку компенсацію виплачує центр зайнятості, який розпочав виплату.

Роботодавець відповідає за достовірність даних щодо працевлаштування осіб та відповідності умовам, які є підставою надання компенсацій.

У разі припинення трудових відносин з працівником, за працевлаштування якого виплачується компенсація, роботодавець зобов’язаний протягом п’яти робочих днів з дня звільнення працівника повідомити про це центр зайнятості.

Роботодавець втрачає право на отримання компенсації, а її виплата припиняється починаючи з місяця, у якому не було дотримано умов її надання або з відповідною особою були припинені трудові відносини.

У разі необхідності роботодавець може надати центру зайнятості додаткову інформацію щодо виплати заробітної плати особі та сплаченого єдиного внеску за місяць, у якому настала підстава для припинення виплати компенсації. Якщо зазначена інформація буде врахована та підтвердиться дотримання умов необхідних для надання компенсації, то виплата такої компенсації продовжується.

Крім того, варто зазначити, що рішення центру зайнятості щодо відмови у виплаті компенсації може бути оскаржено до Державного центру зайнятості або в судовому порядку.

У разі звільнення працівника, за якого виплачувалася компенсація, до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості з підстав, передбачених пунктом 1 частини першої статті 36 або пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України, сума виплачених коштів повертається в повному обсязі до бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття або Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю залежно від джерела фінансування компенсації, крім випадку, коли на його робоче місце роботодавцем працевлаштовано іншого зареєстрованого безробітного за направленням центру зайнятості до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості.

Варто зазначити, що якщо на місце звільненого працівника працевлаштовано зареєстрованого безробітного з числа осіб, які належать до категорії, відповідно до якої була призначена компенсація, її виплата продовжується до закінчення встановленого строку збереження гарантій зайнятості з урахуванням положень пункту 7 вищезазначеного Порядку.

Виплата компенсації зберігається у разі, коли строк працевлаштування іншого зареєстрованого безробітного на місце звільненого працівника не перевищує 60 календарних днів.

Тривалість виплати компенсації та строк працевлаштування обчислюються сумарно з дати працевлаштування першого працівника, враховуючи строки виплаченої компенсації та перерви між працевлаштуванням безробітних.

У випадку досягнення працівником, за якого виплачувалася компенсація, пенсійного віку та призначення пенсії відповідно до статті 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугою років, встановлення йому інвалідності або зняття інвалідності та продовження ним роботи виплата компенсації продовжується до закінчення встановленого строку отримання компенсації.

Варто зазначити, що п.11 «Порядку надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування зареєстрованих безробітних»передбачено випадки, у разі наявності яких компенсації суб’єкту господарювання не надаються.

Памятайте! У період воєнного стану строки виплати компенсації забезпечуються з урахуванням наявності фінансування.