Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Чотири містечка з Франції подарували Озернянській громаді автобус для перевезення школярів. Такий подарунок зробили французи у знак підтримки українців у нелегкий час.

З містечками Флавакур, Ла Ландель, Ла Босс, Ле-Вомен з регіону О-де-Франс (Верхня Франція) знайомство зав’язалося минулого року. У налагодженні зв’язків домомагала Французька асоціація «Справа Сходу» L'Œuvre d'Orient.

L'Œuvre d'Orient створена понад 160 років тому в Парижі. Її місії полягають у допомозі католикам східного обряду. Головним партнером в Україні є греко-католицька церква. З початку повномасштабного вторгнення асоціація відкрила фонд з метою гуманітарно-соціальної підтримки українців як в Україні, так і за її межами. А також, створила Місія Україна, керівницею якої є Лілія Кузик.

Саме Лілія звела мости комунікації між Озернянською і французькими громадами.

Нагадаємо також, що за підтримки L'Œuvre d'Orient у червні минулого року відбулася онлайн-зустріч між керівництвами громад. А згодом тривало листування з пропозиціями та напрямками співпраці.

Тож на прохання помогти зі шкільним автобусом в Озерну вігукнулися Ксав’є Юе – мер міста Флавакур, Жан-Мішель Дуда – мер міста Ле-Вомен, Жак Ліньєль – мер міста Лаландель, Жан-Клод Дутьйон – мер міста Ла Босс.

У супровід автобуса ми отримали листа з описом за підписам мера містечка Ла Ландель, як мешканці французьких містечок організувалися на прохання з Озерної. Помітно, у тексті звучить багато щирості. Датований лист 15.05.2023р., у день коли керівництво французьких громад зібрало благодійну допомогу.

«Чотири мери, пани Дуда, Дутьйон, Юе та Ліньєль, зробили все можливе, щоб знайти автобус, який був би в робочому стані і відповідав стандартам (українським – прим.) […]

Потім у Кальмарі (місто у Франції, регіон Гранд-Ест – прим.) знайшли автобус вартістю 13 000 євро. Шкода було б, коли б він поїхав порожнім. Тому всі жителі 4-ох муніципалітетів мобілізувалися, щоб наповнити автобус продуктами першої необхідності, які можуть знадобитися українцям…».

Автор листа додає, відправлення автобуса в Україну святкували у чотирьох містечках 15 травня. І цей сплеск солідарності між нашими громадами має ознаменувати початок обмінів, який кожен з обох сторін хоче зміцнити і розширити. Відповідно, обговорюються можливості, щоб діти з Озернянської громади мали можливість відпочивати в Уазі.

Уаза – це департамент регіону О-де-Франс, за адміністративно-регіональномим поділом у Франції відповідає району в Україні.

Окрім того, у придбанні автобуса, завантаження його продуктами і речами у листі звучить подяка:

- радам муніципалітетів Флавакур, Ла Ландель, Ла Босс, Ле-Вомен, які без роздумів спільно виділили грант на придбання автобуса для Озернянської громади;

- пані Марині – українці, яка з Харківщини і через війну змушена була покинути рідну домівку, попроживає у Флавакурі. Вона була для нас мов перекладач;

- пані Бриджит Тибурські – заступниці мера містечка Флавакур, яка має польське коріння;

- Лемуану Крістіану – механіку, який проводив діагностику автобуса;

- пані Лілії з Міжнародної асоціації «Справа Сходу», яка допомагала у кращій комунікації між нашими командами;

- муніципалітету і меру міста Кольмар Еріку Штрауману за допомогу у висвітлені в медіа;

- транспортній компанії HEPPNER за те, що помогли з перевезення благодійного вантажу від департаменту Уаза до міста Кольмар;

- компанії Креді Агріколь Брі де Пікардія за пожертвування 5 планшетів для дітей в Озерні.

Справді, автобус, який переданий нам в громаду, був наповнений майже трьома тонами благодійної допомоги. Це – продукти тривалого зберігання, багато одягу, засобів гігієни, солодощі для дітей. Вони передбачаються для одиноких, малозабезпечених сімей та для внутрішньо-переміщених осіб. А також планшети, які допоможуть у кращій організації дистанційного навчання школярів.

Велика подяка – merci beaucoup! – кожному мешканцю містечок Флавакур, Ла Ландель, Лабосс, Ле-Вомен! У них чудові керівники громад. У листуванні, у розмовах з мерами Ксав’є Юе, Жан-Мішель Дуда, Жак Ліньєль, Жан-Клод Дутьйон відчувалася щира підтримка.

Grand merci монсеньйору Паскалю Ґольнішу – генеральному директору L'Œuvre d'Orient за його щиру підтримку українського народу та ініціативу створення побратимств солідарності між громадами Франції та України. І звісно пані Лілії Кузик надзвичайне Дякую за постійний зв’язок, реалізацію даної співпраці, адже без неї нічого б не було.

Дякуємо водію з Озерної Володимиру Христиничу, який перевіз автобус від кордону з Польщею. Василю Алексевичу за фінансову допомогу на транспортні витрати. Надії Котовській – майстрині народних ремесел з села Висипівці, – яка надала свої мистецькі вироби для подарунків у Францію. Аграрію Василь Гамрач за придбання вишитих сорочок для мерів чотирьох дружніх нам містечок Oleh Dziuba з Озерної та Андрій Вальчишин з Богданівки за участь в команді і представленні Озернянської громади. Андрію Піню за переклади наших листів на англійську мову.

Окремі слова вдячності висловлюємо жителю села Озерна Назарію Наджозі, який був головним комунікатором між французькими містами та Озернянською громадою, розробив презентацію нашої громади, а також написав численні листи нашим партнерам.

Отож, ми раді, що маємо таких друзів у Франції! Ми раді відчувати підтримку в країнах Європейського Союзу. Адже Україна захищає Європу від р@шистської навали. А ми – мешканці сіл Озернянської громади – теж європейці!