13 і 14 липня відбувся дводенний візит делегації з нашої громади у Францію до громад-партнерів Флавакур, Ла Ландель, Ла Босс, Ле Вомен. Саме їхні мешканці подарували Озернянській громаді автобус.

Нас запрошували відвідати загальнонаціональне французьке свято єднання «14 липня», більш знане в історії як «День взяття Бастилії».

У складі нашої делегації перебували:

- секретар Озернянської сільської ради Назар Романів,

- начальник Служби у справах дітей Озернянської сільської ради Сергій Святий

- т. в. о. начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Озернянської сільської ради Оксана Древницька

- водій Степан Теленчак.

Телеканал «France 3» про наш візит відзняв відеоновину. Відео на французькій мові, та ми хочемо ним поділитися. Ось переклад сюжету.

Ведуча новин: А в регіоні Уаза сьогодні вшановували не лише червоно-біло-синій прапор, але й блакитно-жовтий прапор України, який був способом відзначити побратимство, підписане сьогодні між 4 комуни Ле Пей де Брей і село Озерна, розташоване в Західній Україні. На цю подію приїхав міський голова та кілька українців. А тепер Поль-Гійом Іпо та Клеман Жан-П’єр (кореспонденти) з історією.

Журналіст: Є пакт скріплений печаткою і печаткою. Хартію про дружбу підписали 5 мерів, і всі вони були одягнені в традиційний український одяг. Четверо мерів – французи, а один – українець, останній їхав два дні на машині, щоб зустрітися зі своїми колегами. Назар Романів: Ми щасливі бути тут, у Франції. Ці села маленькі, але всі чотири мають велике серце, бо подарували школярам нашої гміни шкільний автобус.

Журналіст: Автобус був куплений в Ельзасі та відправлений минулого травня з тоннами запасів завдяки діям цих чотирьох комун регіону Уаз. Саме тому сьогодні українська делегація забажала бути присутньою у цей символічний день національного свята Франції.

Ксав’є Х’ю (мер містечка Флавакур): Вони виявили, що було б добре прийти вшанувати нас, нашу дружбу в цей день 14 липня, і ми сказали, що це буде правильний момент для нас, щоб продовжити це підписання. Я щасливий, що ми це зробили.

Журналіст: Міський голова Озерної зміг взяти участь у панахидах 14 липня. Він зустрівся з виборними посадовими особами, мешканцями та підшефними селами. Його комуна тепер є членом братства, незважаючи на відстань між ними в 2000 км.

Жак Ліньоль (мер містечка Лаландель): Наші чотири села об’єднані хрестом Чотирьох Панів (Quatre Seigneurs). Чотири сеньйорії вже ладнали в минулому, і ми маємо намір продовжувати давати життя цьому братству та підтримувати його. Живе Україна! (Хай живе Україна! Дякую)

Журналіст: «Озерна» й надалі отримуватиме допомогу від нових партнерів. Міста La Lalandelle, Flavacourt, Labosse та Le Vaumain планують надати їм новий шкільний автобус.