Охорона дитинства – система державних та громадських заходів, спрямованих на забезпечення повноцінного життя, всебічного виховання і розвитку дитини та захисту її прав.

Створення безпекового середовища для дітей, убезпечення їх від злочинів і правопорушень, є одним з головних завдань Національної поліції, Служби у справах дітей, відділу освіти, культури, молоді та спорту.

Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів у безпосередній близкості до закладів освіти призводить до того, що на території закладів можуть перебувати особи у нетверезому стані, поводитися агресивно, створюючи при цьому реальну загрозу та небезпеку для дітей. Крім того, територіальна близкість закладів торгівлі спонукає дітей старшого віку до раннього вживання алкоголю, що особливо небезпечно в дитячому віці.

Статтею 15-1 Закону України « Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» передбачено, що обмеження шкідливого впливу споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється шляхом реалізації правових (законодавчих), економічних медичних та адміністративних заходів, зокрема, створення економічних та правових умов, що сприяють зменшенню споживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Статтею 144 Конституції України передбачено, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов’язковими до виконання на відповідній території.

До відома субєктів підприємницької діяльності, з метою створення безпечних умов для навчання та фізичного розвитку дітей, керуючись постановою Верховного суду України від 18.10.2018 № 822/3692/17, необхідно обмежити продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів в об’єктах торгівлі, розміщених на відстані ближчій ніж 100 метрів територій закладів освіти ,що знаходяться на території Озернянської ТГ.

Секретар сільської ради Назар Романів

Фото без опису