Фото без опису

З настанням весни розпочалося масове спалювання сухої рослинності та її залишків, опалого листя, стерні, луків, пасовищ. Внаслідок протиправних дій паліїв знищується  не лише рослинність, а й ґрунтоутворюючі  мікроорганізми, комахи, гнізда птахів, різні види тварин та їх молодняк.

Враховуючи,  що пожежами в екосистемах завдається величезна шкода ґрунтам, рослинному та тваринному світу, органічне сміття – листя, бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостувати, забезпечивши грунт необхідними поживними речовинами, зробивши його родючішим, а все що непридатне до вжитку в обійсті потрібно утилізувати у законний спосіб.

З метою правового регулювання цього питання на територіях населених пунктів, наказом Міністерства  будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 р. № 105, затверджено  Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України.

Відповідно до пункту 4.2 цих Правил на об’єктах благоустрою зеленого господарства забороняється спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки. У пункті 9.1.19 передбачено порядок поводження з опалим листям, подрібненими гілками деревини рослин і трав’янистими рештками, який включає можливість їх спалювання.

Фото без опису

Шановні громадяни! Бережіть природу – відмовтеся від практики спалювання сухої трави! Пам’ятайте, природа потребує вашого захисту і бережливого ставлення до неї!