Фото без опису

Щороку навесні починається сезон спалювання листя, сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф!

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання.

 

Тому звертаємо Вашу увагу: спалювання рослинних залишків суворо заборонено!

 

Відповідно до чинного законодавства, а саме: ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків. Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, тягне за собою накладення штрафу на громадян і на посадових осіб.

Статтею 77 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за випалювання стерні, луків, пасовищ та опалого листя, яка складає від 3060 до 6120 гривень.

Статтею 77-1 КУпАП передбачено штраф за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та складає від 4590 до  15 300 гривень.

Кримінальна відповідальність передбачена статтею 246 ККУ, за знищення або пошкодження лісових масивів та зелених насаджень передбачає штраф від 91800 до 153000 гривень, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Також із березня 2022 року внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров'ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності. Під час воєнного стану підпали становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни. Такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

Застерігаємо, перебуваючи у лісі чи в полі, завжди дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки. Одна іскра може спричинити масштабні пожежі!