Згідно з оперативною інформацією за 2020 рік на водних об’єктах області загинуло 33 особи, з них 3 дітей, з початку 2021 року - 23 особи, з них 1 дитина.

На основі проведеного аналізу попередніх років, основними причинами загибелі людей на водних об’єктах є:

  • недотримання громадянами правил поведінки на воді, купання у нетверезому стані, необережність при ловлі риби;
  • купання в недозволених місцях;
  • зволікання органів місцевого самоврядування, власників та орендарів водних об’єктів щодо визначення місць відпочинку населення на воді;
  • невпорядкованість пляжів, місць для відпочинку та купання, відсутність на них попереджувальних та інформаційних знаків, а також рятувальних постів.

Як правило, більшість людей гине в місцях традиційного купання, які не визначені органами місцевого самоврядування як місця масового відпочинку населення на водних об'єктах і відповідним чином не обладнанні для забезпечення безпеки відпочиваючих.

Ситуація, яка склалася на водних об’єктах в області, викликає занепокоєння, адже місця масового відпочинку на водних об’єктах не визначаються відповідними рішеннями органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, як місця традиційного відпочинку людей на водних об’єктах.

Незважаючи на неодноразовий розгляд даного питання регіональною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній державній адміністрації, враховуючи рішення колегії від 29 липня 2021 року та вищенаведене, департамент пропонує місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування:

  1. Відповідно до Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об'єктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2002 р. №264 провести роботу щодо визначення місць масового відпочинку населення на водних об'єктах, особливу увагу звертати на місця традиційного відпочинку (купання) людей на воді.
  2. Вжити заходів щодо облаштування місць масового відпочинку людей на водних об’єктах та перед початком купального сезону, місця які відведені для купання людей, провести обстеження дна акваторії пляжу та заключити договір на аварійно-рятувальне обслуговування сертифікованими водолазними підрозділами аварійно-рятувальної служби, що пройшли атестацію відповідно до Порядку атестації аварійно-рятувальних служб і рятувальників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 листопада 2013 року № 828.
  3. У випадку систематичного порушення і невиконання Правил охорони життя людей на водних об’єктах розглянути питання про розірвання угод з підприємствами, фізичними особами або орендарями, які відповідають за утримання водних об’єктів.
  4. При укладанні договорів оренди на водні об'єкти, на яких можливе влаштування місць масового відпочинку населення, зобов’язувати орендарів облаштовувати відповідні місця.

Директор департаменту                                            Василь ЯСІНОВСЬКИЙ

Богдан Місюк 52 08 68

Фото без опису