Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 28 липня 2021р. №775 « Про внесення змін до порядку забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження». Дана Постанова передбачає заходи щодо інформування  про захист дітей від усіх форм насильства, про порядок взаємодії суб’єктів з метою реагування та дії  щодо надання допомоги у зв’язку із загрозою внаслідок  насильства, життю та здоров’ю дитини.

     Жорстоке поводження з дітьми охоплює всі види фізичного або емоційного жорстокого поводження, сексуального насильства, зневаги , неуваги і  експлуатації в комерційних або інших цілях, що призводить до нанесення реальної або потенційної шкоди здоров’ю, виживанню, розвитку чи гідності дитини в контексті взаємозв’язку з відповідальністю, довірою чи владою.       

     Жорстоке поводження з дітьми завдає страждання  і може мати довготривалі наслідки, призводить до стресу, який пов’язаний з порушенням раннього розвитку мозку, нервової та імунної системи. Внаслідок цього,  в зрілому віці людям, що піддавались жорстокому поводженні в дитинстві загрожує підвищений ризик виникненню проблем фізичного і психологічного здоров’я, таких як: вчинення насильства або стає жертвою насильства, депресії, куріння, ожиріння, незапланована вагітність, зловживання алкоголем і наркотиками. Жорстоке поводження може призводити до розвитку серцевих і онкологічних захворювань, самогубств тощо.

     Безперервна  турбота про дітей може сприяти зниженню  ризику повторного жорстокого поводження і мінімізації його наслідків. За приблизними  оцінками, щорічно відбувається 3400 убивств дітей у віці до 15 років. Незважаючи на те, що  жорстоке поводження з дітьми зустрічається  в усіх сім’ях, навіть тих, які виглядають  дуже  благополучними  для  оточуючих , все ж є  деякі обставини , що збільшують ризик  жорстокого поводження з дітьми. Ряд чинників у взаєминах  в сім’ях, з друзями і  ровесниками може підвищувати  ризик жорстокого  поводження з дітьми, наприклад: проблеми в галузі фізичного або психічного здоров’я чи розвитку будь- якого члена сім’ї, розлад у родині або насильство між іншими членами сім’ї, ізольованість в співтоваристві або відсутність підтримки, відсутність підтримки у вихованні  дитини з боку інших членів сім’ї.

Всі види жорстокого поводження з дітьми наносять глибокі шрами. Деякі  з цих шрамів можуть бути фізичними, але емоційні травми не менш важливі, вони мають довгострокові наслідки, впливають на все життя, порушують душевне здоров’я дитини,  пригнічують здатність мати здорові стосунки з іншими людьми, здатність нормально функціонувати в дома, в школі або на роботі.

 Якщо ви стали свідком жорстокого поводження з дитиною на вулиці, у суспільстві, в дошкільному або загальноосвітньому закладі, то слід звернутися: до правоохоронних органів, зокрема поліції, Служби у справах дітей Озернянської сільської ради.

Фото без опису