«ТОРГІВЛЯ ЛЮДЬМИ – НЕПРИПУСТИМЕ, АЛЕ НАЖАЛЬ, РЕАЛЬНЕ ЯВИЩЕ»

 

 В Україні з 25 листопада розпочалась Всеукраїнська акція «16 днів  проти насильства»

З розвитком правової соціальної держави особливо актуалізуються питання захисту прав та свобод всіх громадян. Відповідно до Конституції України «людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю», і головний обов'язок держави - утвердження та забезпечення прав і свобод людини (стаття 3). Тому торгівля людьми є грубим їх порушенням і розглядається на міжнародному рівні як злочин, що карається законом.

Торгівля людьми може здійснюватися як у міжнародних масштабах, так і в межах однієї країни.

Соціально-економічна криза, необізнаність переважної більшості населення з правових питань, корисливість та безпринципність злочинців, попит на так звані «послуги приватного характеру» - далеко неповний перелік чинників, які створюють сприятливі умови для процвітання цього виду злочину проти особистості.

Поширенню зазначеного явища сприяють також такі чинники, як підвищення мобільності населення, трудова міграція, зростання безробіття, збільшення доступу населення до мережі Інтернету, який практично не контролюється, з точки зору закону, і нерідко використовується з корисливою і навіть злочинною метою.

Механізм торгівлі включає вербування, викрадення, перевезення, переховування, передачу із рук у руки, продаж або купівлю людей за допомогою різних способів примусу, застосування сили, обману або шахрайства з метою перетворення їх у рабів або поставлення в наближені до рабства умови, примус до проституції, домашнього рабства, підневільної праці або втягнення у боргову кабалу.

У ході заходу серед учасників було дано визначення поняттю «Торгівля людьми», розглянуто причини виникнення цього явища в Україні, шляхи потрапляння українських громадян до тенет торгівців людьми, а також розглянуті засади державної політики України у сфері протидії торгівлі людьми.

У лексиконі сучасного українського суспільства усе частіше вживається термін «торгівля людьми». Здавалося б, людство давно забуло про явище работоргівлі, яке більшість з нас асоціюють з давньою та середньовічною історією – кріпацтвом, «чорним рабством» та іншими подібними явищами. Проте, як свідчать факти, работоргівля є  цілком сучасною реалією, чиє існування має потужне економічне підґрунтя. Ця проблема має глобальний характер, адже постраждати від торгівлі людьми може людина будь-якого віку, статі, походження, з будь-якою освітою і рівня.

Війна взагалі принесла дуже багато насильства для українців, і що в цих умовах звісно, люди не мають толерувати у жодному випадку насильство вдома і замовчувати його.  Війна — не привід, щоб не говорити про домашнє насильство.

Цьогоріч дійсно на 24% у порівнянні з минулим роком зменшилася кількість звернень до поліції у зв'язку з домашнім насильством.

Але, потрібно розуміти причину цього зниження.

“По-перше, велика кількість територій знаходиться і була під окупацією, і там люди не зверталися і не могли звертатися, повідомляти  і, відповідно, поліція не могла це фіксувати. У свою чергу, багато українців наразі є вимушеними переселенцями, наші співгромадяни також переїхали за кордон, розлучилися з родинами. І тут є певна дещо своя специфіка, але це також є причиною”.

Будьте  обережними та обізнаними ,щодо торгівлі людьми.