Алгоритм заходів з недопущення поширення випадків COVID-19 в закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі в Тернопільській області

 

 

Поширення випадків нової коронавірусної інфекції (COVID-19) в країнах Європейського союзу та країнах, що ділять спільний державний кордон з Україною, потребують підвищення рівня обізнаності, посилення та проведення додаткових профілактичних заходів в закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі на всій території країни. З 12 березня 2020 року Постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» на всій території України запроваджено карантин. Пунктом 2 вказаної Постанови на органи місцевого самоврядування покладено організацію виконання та контроль за дотриманням на відповідній території вимог цієї постанови, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів. Зокрема, статтями 30 та 32 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» органам місцевого самоврядування в умовах карантину надається право запроваджувати більш жорсткі, ніж встановлені нормативно-правовими актами, вимоги щодо якості, умов виробництва, виготовлення та реалізації продуктів харчування, режиму обробки та якості питної води та установлювати особливий порядок проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних, та інших заходів.

 

Як знизити ризик інфікування коронавірусом.

Слідкуйте за актуальною інформацією про спалах, яку можна знайти на веб-сайті МОЗ України та ВООЗ, і дотримуйтесь перерахованих нижче правил:

1. Регулярно обробляйте руки спиртовмісних засобом або мийте їх з милом.

Навіщо це потрібно? Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка рук спиртовмісних засобом або миття їх з милом вб'є його.

2. Дотримуйтесь дистанцію в громадських місцях - тримайтеся від людей на відстані як мінімум 1 метра, особливо якщо у них кашель, нежить і підвищена температура.

Навіщо це потрібно? Кашляючи або чхаючи, людина, яка хворіє респіраторною інфекцією, такою як гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом COVID-19, поширює навколо себе дрібні краплі, що містять вірус. Якщо ви перебуваєте занадто близько до такої людини, то можете заразитися вірусом при вдиханні повітря.

3. Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни. При кашлі та чханні прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісних антисептиком або мийте їх водою з милом.

Навіщо це потрібно? Прикривання рота і носа при кашлі та чханні дозволяє запобігти поширенню вірусів та інших хвороботворних мікроорганізмів. Якщо при кашлі або чханні прикривати ніс і рот рукою, мікроби можуть потрапити на ваші руки, а потім на предмети або людей, до яких ви торкаєтеся.

4. По можливості, не чіпайте руками очі, ніс і рот.

Навіщо це потрібно? Руки торкаються багатьох поверхонь, на яких може бути присутнім вірус, торкаючись руками обличчя можна перенести вірус з поверхонь до організму.

4. При підвищенні температури, появі кашлю і утрудненні дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою. Якщо ви відвідували райони Китаю, де реєструються випадки гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19, або тісно спілкувалися з кимось, у кого після поїздки з Китаю спостерігаються симптоми респіраторного захворювання, повідомте про це лікаря.

Навіщо це потрібно? Підвищення температури, кашель і утруднення дихання вимагають негайного звернення за медичною допомогою, оскільки можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням. Симптоми ураження органів дихання в поєднанні з підвищенням температури можуть мати найрізноманітніші причини, серед яких, в залежності від здійснених пацієнтом поїздок і його контактів, може бути і гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом COVID-19.

Якщо у вас спостерігаються слабо виражені симптоми захворювання органів дихання і ви не відвідували країни в яких зареєстровані випадки захворювання на коронавірус COVID-19, вам слід ретельно дотримуватися елементарної респіраторної гігієни і гігієни рук та залишатися вдома до одужання.

 

Рекомендації для керівників закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі

З метою недопущення виникнення та поширення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом Covid-19, керівникам закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі, незалежно від їх підпорядкування і форми власності, необхідно забезпечити наступні профілактичні та протиепідемічні заходи:

-  проводити роз’яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників;

- забезпечити працівників, які мають найбільший контакт із відвідувачами, засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) (з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного антисептика на 1 особу на зміну (до 12 годин), провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил;

- забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1 метра, або встановити захисні екрани для захисту працівників;

- збільшення кратності проведення дезінфекційних заходів (вологі прибирання з використанням дезінфікуючих засобів у приміщеннях, особливо в місцях найбільшого контакту з поверхнями - ручки дверей, барні стійки, місця сидіння, раковини, тощо);

- дотримання нормативних показників температури повітря та наскрізне провітрювання приміщень;

- не допускати до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання;

- виділити приміщення для тимчасової ізоляції осіб з ознаками захворювання на гострі респіраторні інфекційні захворювання;

- в разі виявлення працівника з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок відповідний заклад охорони здоров'я;

- обмежити масові заходи в закритих приміщеннях;

- забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки, тощо);

- забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та обладнанням (термометрами, бактерицидними випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).

 

 

 

 

 

 

Алгоритм

 

  • Складаємо повний список персоналу.

  • Визначаємо ким можна знехтувати – на віддалену роботу.

  • Ким не можна знехтувати – повний список – аналіз – розділення на групи за напрямками роботи.

  • Групи гарантовано не перетинаються на роботі, в розвозці, в побуті (розділені навіть в години приймання їжі).

  • Температурний скринінг проводить захищений респіратором мед персонал – при посадці в розвозку (використання громадського транспорту заборонено).

  • Розвозка добре вентилюється. Люди не сідають поряд один із одним. Не розмовляють (бажано), не тиснуть один одному руки. Руки дезінфікують кожному при вході до розвозки. Видають медичні маски.

  • На робочих місцях – соціальний розрив не менше 2 метрів один від одного. Робота в медичних масках в умовах спільного використання приміщення.

  • Заміна медичних масок кожні 2-4 години, залежно від інтенсивності дихання.

  • Кількість працівників зменшуємо до мінімуму можливого.

  • Позаштатним працівникам (практиканти, аудитори, аутсорсинг) забороняємо доступ на об’єкт. 

 

Профілактичні заходи для відвідувачів

- забезпечення вхідного санітарного контролю;

- забезпечення можливості використання спиртовмісних  антисептиків для відвідувачів;

- забезпечення відвідувачів достатньою кількістю одноразових серветок на столах обслуговування (та при видачі меню на виніс).

 

Вхідний санітарний контроль

Вхідний санітарний контроль відповідно до закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» є елементом протиепідемічних заходів та  відноситься до медико-санітарних заходів, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Вхідний санітарний контроль являє собою контроль за станом здоров’я осіб з метою виявлення ризиків передачі захворювання в організованих колективах (трудові колективи підприємств, установ, та організацій) та в місцях великого скупчення людей (розважальні заклади, заклади торгівлі, тощо).

Забезпечення вхідного санітарного контролю здійснюється шляхом:

- візуального огляду (загальний стан, ознаки лихоманки, наявність ознак гострого респіраторного захворювання – кашель, чхання, нежить);

- у разі необхідності, проведення температурного скринінгу (вимірювання температури тіла безконтактним термометром, при наявності);

У разі виявлення особи із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищенням температури тіла, така особа не допускається до відвідування закладів та скеровується до сімейного лікаря за місцем обслуговування.

Використання дезінфікуючих засобів

Для дезінфекції необхідно використовувати стандартні дезінфекційні засоби, зареєстровані в Україні відповідно до законодавства, та мають чинне Свідоцтво про державну реєстрацію. Необхідно дотримуватись інструкції до кожного окремого дезінфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (з дотриманням часу перебування на оброблюваній поверхні).

Для дезінфекції можуть використовуватись дезінфекційні засоби та антисептики: 

  1. антисептики для обробки шкіри рук – спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо);

  2. препарати для дезінфекції поверхонь з мінімальним терміном експозиції (експозиція від 30 сек до 2 хв) - спиртовмісні препарати (діючі речовини – ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації тощо) для поверхонь, обладнання тощо – деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати (бажано таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування). 

 

Критерії розподілу об’єктів дезінфекції закладів громадського харчування, продовольчої торгівлі за ступенем ризику інфікування та режимами дезінфекції

Ступінь ризику інфікування

Об’єкт дезінфекції

Спосіб дезінфекції

Високий

посуд, кухонне приладдя

протирання, зрошування, замочування та занурення

шкіра рук персоналу

миття рук з милом або спиртовмісним антисептиком

Середній

 

 

поверхні робочих столів, обладнання тощо

протирання, зрошення

поверхні, що контактують з відвідувачами (столи, стільці, вітрини тощо)

протирання, зрошення

Низький

підлога, стіни, меблі тощо

протирання, зрошення

 

Відповідно до статті 11 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», організація та проведення профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються в тому числі і на підприємства, установи та організації незалежно від форм власності, а також на громадян.

Не виконання правил та норм, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» та Протоколом Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії  спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, тягне за собою відповідальність відповідно до статті  325 Кримінального кодексу України, (штраф до ста неоподатковуваних мінімумів  доходів громадян  або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років).

Правила торгівлі харчовими продуктами тваринного та рослинного походження.

Під час обмежувальних заходів субєктам господарювання посилити контроль за організацією обігу харчових продуктів, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами» № 185 від 11.07.2003 зі змінами. Рішенням Оперативного штабу Тернопільської міської територіальної громади для координації дій щодо недопущення занесення і поширення на території громади випадків захворювань, спричинених новим коронавірусом від 16 березня 2020 року визначено перелік продуктів харчування, дозволених для реалізації:

 

  1. Хлібобулочні вироби фасовані;

  2. З борошна: зерно, продукти його переробки – крупи і борошно, вироби з круп, макаронні вироби фасовані;

  3. Овочі (борщовий набір) та фрукти;

  4. Молоко та молочні товари фасовані;

  5. М'ясо, м’ясні вироби і сало;

  6. Яйця і продукти їх переробки;

  7. Товари з риби і нерибних об’єктів рибного промислу;

  8. Харчові жири;

  9. Смакові товари;

  10. Харчові концентрати;

  11. Цукор фасований.

 

1. Оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.

2. Операторам ринку запровадити вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів, а саме провести аналіз небезпечних факторів та їх ідентифікацію, задля запобігання або усунення, чи зменшення до прийнятного рівня на всіх етапах обігу обєктів санітарних заходів (нефасовані та/або незахищені харчові продукти, сировина та інгредієнти, які в подальшому не піддаються термічній обробці) під час транспортування, прийняття, розвантаження, стадіях виробництва, зберігання, підготовки до продажу та реалізації.

3. Особливості продажу окремих груп товарів

Хліб і хлібобулочні вироби

У   разі   відпуску  хліба  і  хлібобулочних  виробів продавцем, він повинен користуватися  щипцями, ложечками, лопатками, виделками або смужками чистого паперу.

          Забороняється  відпуск  неупакованого  хліба  і хлібобулочних виробів   працівниками,   які   проводять  розрахунки  за  готівку (приймають гроші).

Кондитерські вироби

Продаж  кондитерських  виробів  проводять  у попередньо розфасованому  вигляді,  поштучно,  а  також  шляхом  зважування працівником оператора ринку в присутності споживача.

          До  продажу  поштучно  дозволяються  сорти цукерок, які мають фабричну упаковку.

Відпуск   товарів,  що  не  мають  фабричної  упаковки (тістечок, відкритих цукерок, вагового печива та інших), проводять працівники оператора ринку у   чисту   тару   (пакетах,  коробках,  папері)  з  обов'язковим застосуванням щипців, лопаток, совків та іншого інвентарю.

Крупи, макаронні вироби, борошно, крохмаль, цукор та кухонна сіль

До  торговельного  залу  повинні  надходити  попередньо перевірені  та підготовлені до продажу товари. Їх відпускають як у розфасованому  вигляді,  так  і  шляхом  зважування  працівником оператора ринку в присутності споживача.

Вагові  товари  відбирають  у  присутності  споживача спеціальними  для  кожного товару совками (для солі - дерев'яними) та відпускають у чистому пакувальному матеріалі (пакетах, папері).

4. З УРАХУВАННЯМ ЗАГАЛЬНИХ ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ЩОДО ПОВОДЖЕННЯ З ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ – ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ПОВИННІ БУТИ ЗАХИЩЕНИМИ ВІД БУДЬ-ЯКОГО ЗАБРУДЕННЯ НА ВСІХ СТАДІЯХ ВИРОБНИЦТВА, ПЕРЕРОБКИ ТА/АБО ОБІГУ. 

5. У разі незабезпечення оператором ринку належного захисту від забруднення об´єктів санітарних заходів (нефасовані та/або незахищені харчові продукти, сировина та інгредієнти, які в подальшому не піддаються термічній обробці) на всіх етапах обігу: під час транспортування, прийняття, розвантаження, стадіях виробництва, зберігання, підготовки до продажу та реалізації, така продукція вважається небезпечною.