Яку інформацію можна отримати на ЕкоЗагрозі?

Тут кожен може дізнатись достовірну інформацію про стан довкілля у своєму регіоні. Наприклад, якщо телеграм-канали лякають радіаційним забрудненням – перевірити, чи радіація зараз в нормі. Горять ліси неподалік – подивитися актуальні дані про якість повітря.

У режимі реального часу на дашборді надається  повна аналітика про шкоду, яка завдається українському довкіллю: від горіння рашистської техніки, підриву окупантами нафтобаз, горіння лісів, забруднення відходами тощо.

Також на інтерактивній мапі України відображаються дані з:

  • понад 1000 станцій моніторингу стану повітря;
  • понад 600 постів контролю радіаційного стану;
  • майже 400 станцій моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів.
  • усі повідомлені українцями факти завданої шкоди довкіллю – із описом кожного випадку, зазначенням місця події та, навіть, наданими фото.

На ЕкоЗагрозі можна знайти чіткі інструкції, як діяти у разі хімічної небезпеки, викидів хлору та азоту тощо.

Також є функція виклику екстрених служб та посилання на корисні ресурси.

Ще одна важлива особливість ЕкоЗагрози – можливість для небайдужих українців долучитися до боротьби з окупантами та стати на захист нашого довкілля. Для того, щоб це зробити, достатньо мати лише смартфон.

Як повідомити про екологічну загрозу?

Для цього на вебресурсі ecozagroza.gov.ua або у мобільному застосунку потрібно заповнити заявку. У ній вказати категорію екологічного впливу (повітря, ліс, вода, земля, надра, ПЗФ) та його місцезнаходження. Також можна додати фото події та текстовий коментар.

Важливо! При заповненні відповідної заявки заявник проходить обов’язкову процедуру електронної ідентифікації та автентифікації.

Оператори Міндовкілля перевіряють достовірність отриманих даних і у випадках передбачених законом, направляють звернення для організації належного розгляду до компетентних органів.

У свою чергу, відповідальна особа Державної екологічної інспекції України або її територіального органу на підставі електронного звернення, проводить огляд (обстеження), здійснює розрахунок шкоди та збитків, завданих навколишньому природньому середовищу, інформує заявника про результати вжитих заходів.

«Природа – частинка нас самих, а байдужість до природи – це байдужість до власної долі» (В.О. Сухомлинський).

Тільки проактивна позиція кожного з нас дасть бажані результати  у сфері захисту навколишнього природного середовища.

Не мовчімо… Разом до Перемоги!

Фото без опису