Понад 1 млн українців оформили е-лікарняні

Україна повністю перейшла на електронні лікарняні, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України. На сьогодні заклади охорони здоров’я сформували вже понад 1,7 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН). На їх основі було згенеровано понад 1 млн 180 тисяч електронних листків непрацездатності, з яких роботодавці передали до Фонду соціального страхування України на оплату 164 тисячі лікарняних на загальну суму 267,5 млн гривень. Це перші результати впровадження системи електронних лікарняних, повний запуск якої відбувся на початку жовтня.

Процес призначення допомог від Фонду за е-лікарняними не змінився

Після остаточного переходу України на електронні лікарняні для роботодавців і працівників відбувся ряд змін – більше не потрібно передавати паперові підтвердження своєї непрацездатності, роботу з е-лікарняним можна повністю перевести в цифровий формат, а всі лікарняні працівників доступні в електронному кабінеті і можуть бути вивантажені одним файлом – цю функцію додали нещодавно.

За підсумками ІІІ кварталів потреба у видатках за лікарняними зросла на 56,1%

У січні–вересні 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на фінансування лікарняні з тимчасової втрати працездатності на суму понад 10,9 мільярда гривень – це на 56,1%, або 3,9 млрд грн більше, ніж за той же період 2020 року.

Е-лікарняні можуть переривати один одного за правилами скорочення

Упродовж перехідного періоду, який тривав до кінця вересня, механізм створення і роботи з електронними лікарняними постійно доопрацьовувався. Тепер система враховує безліч нюансів і окремих випадків. Зокрема, коли одній застрахованій особі створюються різні медичні висновки, періоди непрацездатності в яких перетинаються.

Е-лікарняні стають підставою для нарахування допомоги через 7 днів після дати свого закриття

З першого жовтня Україна повністю перейшла на електронні лікарняні. Після завершення перехідного періоду до правил створення медичних висновків і роботи з е-лікарняними було внесено ряд змін – їх напрацювали, аналізуючи зворотній зв’язок від усіх учасників процесу, наявні пропозиції, зауваження і кейси. Це дозволило оптимізувати кожну з ланок і мінімізувати можливі помилки.

Понад 7 тис. осіб з інвалідністю отримали санаторно-курортне лікування за кошти Фонду

За оперативними підсумками 8 місяців 2021 року санаторно-курортним лікуванням за кошти Фонду соціального страхування України було забезпечено 7 331 особу з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва.

Фонд забезпечив надання понад 43 тис. медичних та соціальних послуг упродовж 8 місяців

За підсумками січня-серпня 2021 року Фонд соціального страхування України забезпечив надання понад 43 тисяч медичних та соціальних послуг для потерпілих на виробництві, їх супроводжуючих осіб, а також застрахованих осіб і членів їх сімей.

Розмір допомог від Фонду за лікарняними листками зріс на 14%

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, що надається Фондом соціального страхування України у разі хвороби, травми, догляду за хворим членом родини, самоізоляції від COVID-19 тощо склав майже 369,65 гривні за підсумками січня–серпня 2021 року.

Відповіді на поширені запитання щодо е-лікарняних

Уже з першого жовтня електронні лікарняні повністю замінять своїх паперових попередників. Упродовж наступних двох тижнів інформаційні системи, протоколи обміну даними і правила створення медичних висновків доопрацюють – аби врахувати помилки і нюанси, до яких виникали питання у лікарів, працівників і роботодавців під час тестового періоду.